Over Ons

news-detail-01

BLACK SHEEP CAN FLY initieert, ontwikkelt en produceert verhalen die onderbelicht zijn in de kunst en cultuursector maar wel degelijk onderdeel uitmaken van onze samenleving. We doen dit middels het produceren van film, muziek, theaterproducties en educatieve projecten.

news-detail-01

“Wij streven naar een wereld waarin kunst en media een volwaardige afspiegeling van de samenleving zijn.”

De stichting is in 2016 opgericht door Nima Mohaghegh en Saman Amini en in 2017 versterkt met de komst van Christine de Jager.


Missie & Visie

Stichting BLACK SHEEP CAN FLY (RSIN nummer: 857009862) vertelt verhalen waar een menselijke en maatschappelijke urgentie achter zit. Verhalen die de potentie hebben tot verbinding, verbroedering en vereniging. Verhalen over pijn van de ongekende. Verhalen die een gezicht geven aan de onbekende. Verhalen die vermaken en tegelijkertijd niet schuwen om de vinger op de zere plek te legen. Verhalen die het publiek uitdagen en confronteren. Verhalen die ons helpen elkaar beter te begrijpen en meer om elkaar te geven.


Doelstelling

Stichting BLACK SHEEP CAN FLY Stelt zich ten doelen; maatschappelijk relevante onderwerpen en dilemma’s agenderen aan de hand van aanvullend en onderscheidend producties.

Stichting BLACK SHEEP CAN FLY initieert, ontwikkelt en produceert daartoe verhalen die onderbelicht zijn in de kunst- en cultuursector in Nederland, maar wel degelijk onderdeel uitmaken van onze samenleving. We doen dit op de voor ons meest relevante manier; door het produceren van tv-, film-, muziek- en theaterproducties.

De film -en theaterproducties van Black Sheep Can Fly zijn door hun vorm en inhoud aantrekkelijk voor een divers publiek waaronder ook het niet-reguliere film- en theaterpubliek.

Tevens streeft Stichting BLACK SHEEP CAN FLY naar een wereld waarin Nederlandse kunst en media een volwaardige afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving. Wij zien kunst als een reflectie van de samenleving en diversiteit binnen de kunst- en mediawereld als een verrijking voor zowel Nederlandse kunst als voor de Nederlandse samenleving.


Bestuur

Stichting BLACK SHEEP CAN FLY bestaat uit een bestuur met drie bestuursleden, conform de statuten. De onafhankelijke besluitvorming wordt gewaarborgd door gelijkheid van stemmen.

Dit bestuur vergadert eenmaal per kwartaal en is verantwoordelijk voor het beleid, financiën en overige bestuurlijke zaken. Alleen het bestuur is beslissingsbevoegd

De bestuursleden werken geheel op vrijwillige basis. Zij ontvangen noch een beloning, noch een onkostenvergoeding. De bestuurders worden benoemd voor een periode van vier jaar.

Het bestuur bestaat uit:

  • Joachim Fleury (voorzitter)
  • Rachelle Bottenbley (secretaris)
  • Marc Meijer (penningmeester)

Financiën

Om de doelen van Stichting BLACK SHEEP CAN FLY te realiseren is vermogen nodig.

Hierbij wordt uitgegaan van productionele kosten en basiskosten om de stichting draaiende te kunnen houden.

Het totale vermogen van de stichting zal worden gevormd door:

  • Sponsoring
  • Donaties
  • Giften
  • Subsidies
  • Bijdrage van activiteiten
  • Fondsenwerving

Stichting BLACK SHEEP CAN FLY is onafhankelijk van sponsers, donateurs en begunstigden. Deze personen mogen niet over het vermogen van Stichting BLACK SHEEP CAN FLY beschikken alsof het zijn/haar eigen vermogen is.

Stichting BLACK SHEEP CAN FLY heeft geen winstoogmerk. Dit staat ook beschreven in de statuten.


Het Beloningsbeleid

Wij streven naar een beloningsbeleid voor iedereen die werkzaamheden voor ons verricht conform de Fair Practice Code en de CAO Theater en Dans. Bestuursleden worden niet beloond.


Financiële Verantwoording

 

Nima Mohaghegh

Artistiek Leider

Nima Mohaghegh heeft naam gemaakt als getalenteerde regisseur, producent en scenarioschrijver. Hij werd geboren in Chicago, verhuisde op jonge leeftijd naar Iran en kwam op 10 -jarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Na de middelbare school studeerde hij in Amsterdam aan de Filmacademie.

Mohaghegh’s grootste prestatie tijdens zijn studie was zijn afstudeerfilm Sacred Defence, een korte film die zich afspeelt in 1980 tijdens de Irak-Iran oorlog. Met een studentenbudget wist hij een sterke film te maken die deze oorlog en haar gruwelijkheden in beeld brengt. Sacred Defence won zowel de Vers XL- als de CILECT-prijs voor de beste studentenfilm wereldwijd en werd genomineerd voor de ‘studenten-Oscar’ van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Naast Sacred Defence heeft Nima verschillende films op zijn naam staan als regisseur en scenarioschrijver, waaronder In the Pit, die werd geselecteerd voor de prestigieuze Gouden Kalf-competitie.

Meest recent is de korte film A KISS, over een prille liefde in een asielzoekerscentrum. De film volgt de 12-jarige Syrische Abdi die tot over zijn oren verliefd is op de 15-jarige Leyli. Wanneer bekend wordt dat Abdi aan het einde van de week naar een ander AZC moet verhuizen begint hij aan een onstuitbare opmars Leyli’s hart voor zich te winnen en te bezegelen met een kus. A KISS is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Mohaghegh en co-schrijver Saman Amini: beiden brachten een groot deel van hun jeugd door in AZC’s.

De film werd op het Cinekid Film Festival bekroond tot Beste Nederlandse Korte Film 2018, dong mee in de selectie voor de Gouden Kalf-competitie op het Nederlands Film Festival en won de publieksprijs op het prestigieuze New York International Children’s Festival 2019.

Nima is als filmmaker constant op zoek naar thema’s met maatschappelijke en menselijke urgentie. “In mijn films wil ik de werelden ontsluiten die voor veel mensen verborgen blijven. De toeschouwer krijgt inzicht in een kant van het bestaan waar weinig over bekend is. Ik wil verhalen vertellen die voortkomen uit de samenleving waarin we wonen, met de blik gericht naar het publiek.”

Ook in het theater is Mohaghegh succesvol. Zo maakte hij samen met Amini de alom geprezen voorstellingen Samenloop van Omstandigheden, In het Hol van de Leeuw en A Seat at the Table. Samenloop van Omstandigheden stond tweede op de lijst van de top tien theatervoorstellingen van het jaar 2017 van de Volkskrant, en in 2019 verscheen er een boek over deze voorstelling. A Seat at the Table is door het Theaterfestival uitgeroepen tot eén van de vijf beste grote zaal producties van 2019 en bekroond met de Toneelschrijfprijs voor beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen!

Saman Amini

Artistiek Leider

Saman Amini is een creatief talent op het gebied van theater, film en muziek. Hij werd geboren in Teheran en kwam op twaalfjarige leeftijd naar Nederland, waar hij de kracht van woorden, verhalen en theater ontdekte. In 2014 studeerde Amini af aan de Toneelacademie in Maastricht en nog datzelfde jaar speelde hij de hoofdrol in de film Sacred Defence van regisseur Nima Mohaghegh. De film werd genomineerd voor de ‘studenten-Oscar’ van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences en won zowel de Vers XL- als de CILECT-prijs voor de beste studentenfilm wereldwijd.

In het theater boekt Saman veel succes, bijvoorbeeld met zijn stukken A Seat at the Table en Samenloop van Omstandigheden. Deze voorstellingen werden goed ontvangen door publiek en pers. Zo plaatste de Volkskrant Samenloop van Omstandigheden tweede op de lijst van de top tien theatervoorstellingen van het jaar en riep NRC Amini uit tot rijzende ster van 2016. In 2019 verscheen het boek Samenloop van Omstandigheden, met teksten uit de voorstelling en illustraties van de talentvolle Tom Jager. A Seat at the Table is door het Theaterfestival uitgeroepen tot eén van de vijf beste grote zaal producties van 2019 en bekroond met de Toneelschrijfprijs voor beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen!

Amini speelde zelf ook in veel voorstellingen, zoals Nobody Home, Jihad en The Nation, en in programma's zoals Seinpost Den Haag, Flikken Maastricht, Van God Los, De Messias, Arezo en Naar Het Einde van de Straat.

Saman schreef mee aan de films In de Pit en A KISS van Nima Mohagegh. In In de Pit speelde Saman ook de hoofdrol. De korte film A KISS is gebaseerd op Amini en Mohaghegh’s persoonlijke ervaringen: beiden zijn op jonge leeftijd met hun families uit Iran gevlucht en hebben een groot deel van hun jeugd in asielzoekerscentra doorgebracht. De film laat op een luchtige manier het leven van kinderen in een AZC zien: hoe ze opgroeien, vrienden maken en verliefd worden.

A KISS werd op het Cinekid Film Festival bekroond tot Beste Nederlandse Korte Film 2018, dong mee in de selectie voor de Gouden Kalf-competitie op het Nederlands Film Festival en werd geselecteerd voor vertoning op diverse internationale festivals. Waaronder het prestigieuze New York International Children’s Festival waar het de publieksprijs voor beste korte film 2019 won.

Muzikaal is Amini hard aan de weg aan het timmeren. Onlangs trad hij op tijdens verschillende festivals en op tv, zoals bij RTL Late Night. In zijn theaterstukken is zijn muziek ook terug te horen: hij combineert bitterzoete melodieën met krachtige rap.

Samans muzikale verhalen gaan over alle facetten van het dagelijkse leven van ambitieuze en betrokken generatiegenoten. Inmiddels heeft hij een aantal singles uitgebracht met verschillende thema’s. Zo gaat Blowin’ Up over de liefde en Longen vol over het onrecht en de andere kant van het hek. Dunne lijn, met momenteel meer dan een half miljoen plays op Spotify, gaat over de struggles tijdens zijn jeugd. Op dit moment is Amini hard aan het werk in de studio om zijn album te voltooien.

Christine de Jager

Zakelijk Leider

Christine de Jager is een organisatorische duizendpoot met een passie voor de kunsten. De Jager is ervaren in het produceren van maatschappelijke en culturele evenementen en achter de schermen de spil van Black Sheep Can Fly. Zij werd geboren in Libanon en kwam op jonge leeftijd naar Nederland.

De Jager begon als projectleider bij een ontwikkelingsorganisatie die zich richtte op kansarme jongeren. Ze was initiatiefnemer en campagnemanager van Stop The Traffik (SST) Nederland, een platform met wereldwijde campagnes voor eerlijke handel en tegen kind-slavernij. Als uitvoerend producent van verschillende (muziek) festivals kwam ze in aanraking met de kunsten en is ze zich steeds meer op theater gaan richten.

In 2012 nam ze de productieleiding van de voorstellingen van het jongerentheater van Amsterdam DEGASTEN op zich en later ook projectleiding. Hiernaast heeft ze met succes de productie van tal van voorstellingen uitgevoerd, waaronder Jihad de Voorstelling (Senf), De Vlucht van een Granaatappel (George&Eran), The MountainTop (Senf&MV) en Toen Ma naar Mars Vertrok (Zouka).

De Jager heeft in 2017 de algemene en zakelijke leiding van Black Sheep Can Fly op zich genomen. Ze produceerde i.s.m. de alom geprezen voorstellingen Samenloop van Omstandigheden, In het Hol van de Leeuw en A Seat at the Table en de korte film A KISS.

In het Hol van de Leeuw werd uitgeroepen tot beste voorstelling van het jaar door de wijkjury van Utrecht. De Volkskrant plaatste Samenloop van Omstandigheden tweede op de lijst van de top tien theatervoorstellingen van het jaar. En A Seat at the Table werd geselecteerd voor het Theaterfestival, was een van de genomineerden voor de BNG Theaterprijs en won de Toneelschrijfprijs voor best theatertekst.

A KISS werd op het Cinekid Film Festival bekroond tot Beste Nederlandse Korte Film 2018 en geselecteerd voor de Gouden Kalf-competitie. Ook internationaal is de film succesvol ontvangen. Het heeft diverse prijzen en nominaties in de wacht gesleept, waaronder de ‘Beste korte film 2019’ op het prestigieuze New York International Children’s Festival en het Satisfied Eye International Festival in de UK.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!