Sacred Defense

Reza Motaheri vecht in de Irak-Iran oorlog en bereidt soldaten voor op het slagveld. Zijn twijfels over het nut van deze strijd nemen toe wanneer zijn dertienjarige zoon Amin zich meldt als rekruut, klaar om zijn leven op te offeren. Reza wordt geconfronteerd met de keuze tussen vaderschap en geloof.

Sacred Defense is de eerste samenwerking van Mohaghegh en Amini en is een ambitieuze film die zich afspeelt in de jaren tachtig tijdens de Iraaks-Iraanse Oorlog. Deze oorlog was verantwoordelijk voor meer dan een miljoen levens. Mohaghegh vond een manier om de gruwelijkheden van de oorlog te laten zien vanuit Amsterdam met een studentenbudget.

‘De hoofdpersoon neerzetten als een stereotiepe vechter is eenvoudig, een menselijk beeld scheppen is mooier. Hij is strijder, maar ook een vader die van zijn zoon houdt. Een man met de hoop dat zijn zoon een mooie toekomst krijgt.’
– Nima Mohaghegh

De film was een groot succes. Sacred Defence kreeg een nominatie voor een studenten Oscar van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. En won zowel de Vers XL als de CILECT prijs voor de beste wereldwijde studenten film.

Recensies

“Sacred defense benam de jury de adem met zijn verkenning van de grenzen van geloof en vaderschap. Claustrofobisch, gedurfd en ingedikt tot de essentie is deze film. En net zo urgent als in 1982, het jaar waarin hij zich afspeelt”
– Juryrapport van de KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten).

Nominaties en Prijzen

  • Geselecteerd voor studenten Oscar door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  • CILECT Award for best worldwide student movie
  • Publieksprijs Vers XL

Credits

Written & directed by Nima Mohaghegh Cast Saman Amini o.a. Producer NFTA
DOP Joris Bulstra Production Manager Bas Broertjes en Aydin Dehzad