LAAT HET DOEK NIET VALLEN

Deze week hebben we te horen gekregen dat onze aanvraag voor de continuering van de meerjarige subsidie bij het Fonds Podiumkunsten is afgewezen. Het besluit van het fonds is een ingrijpende en onverwachtse ontwikkeling die onze organisatie in gevaar brengt.

Beste vrienden, collega’s en supporters,

Vier jaar geleden kreeg Black Sheep Can Fly een flinke boost door de meerjarige toekenning van het Fonds Podiumkunsten. Met deze investering van de samenleving in ons gezelschap konden we de afgelopen jaren een groot, grotendeels nieuw en divers publiek bereiken. Dat deden we met nieuw, oorspronkelijk werk en producties van niet eerder in Nederland vertoond werk, vaak samen met sterke partners. Het rendement: uitverkochte zalen, enthousiaste bezoekers, hoog in de lijstjes van de critici, twee nominaties voor het Theaterfestival en één voor het Cabaretfestival. We zijn beloond met de Toneelschrijfprijs en de Charlotte Köhler Prijs. Ons werk had bovendien impact buiten de theaters: bij de politie, het gevangeniswezen en diverse ministeries. Daarmee heeft Black Sheep Can Fly zich bewezen als een baken van vernieuwend en maatschappelijk betrokken theater.

Sinds onze oprichting zetten we ons in om verhalen te vertellen die anders ongehoord blijven. We belichten de menselijke ervaring vanuit perspectieven die vaak over het hoofd worden gezien. Het zijn verhalen waarin mensen zichzelf en anderen herkennen. Daarbij kiezen we altijd voor kwaliteit en voor impact op publiek en samenleving, overal waar we in Nederland spelen.

Deze week hebben we te horen gekregen dat onze aanvraag voor de continuering van de meerjarige subsidie bij het Fonds Podiumkunsten is afgewezen. Het besluit van het fonds is een ingrijpende en onverwachtse ontwikkeling die onze organisatie in gevaar brengt.

Nu de ondersteuning van het Fonds weg valt staan we voor de vraag hoe we verder gaan. Deze tegenslag betekent echter niet het einde van onze missie. Integendeel, het sterkt ons in de overtuiging dat ons werk belangrijk en noodzakelijk is. We zullen ons blijven inzetten voor de verhalen die verteld moeten worden, voor de stemmen die gehoord moeten worden, en voor de dromen van de volgende generatie. In het huidige politieke en maatschappelijke klimaat is dat belangrijker dan ooit.

Jullie, onze trouwe achterban, ons lieve publiek en onze gewaardeerde collega’s, zijn daarbij van onschatbare waarde voor ons. Jullie geloof in ons werk geeft ons de kracht om door te blijven dromen, creëren en vliegen. Bedankt voor de voortdurende steun, de erkenning en het vertrouwen. Je hoort van ons.

Met warme groet,

Black Sheep Can Fly

Saman Amini, Nima Mohaghegh, Christine de Jager, Marijn Vegter, Janna Maars, Rugiero Vitalis, Dries Dahbour

Meer dan vijftig gezelschappen krijgen vanaf 2025 geen meerjarige subsidie. Dat betekent dat jouw favoriete gezelschap verdwijnt. Tijd voor actie. Spreek je steun uit op een van de persoonlijke pagina’s. De NAPK zorgt ervoor dat alle steunbetuigingen collectief worden aangeboden in Den Haag. Ga hier naar de website van de NAPK.