A KISS

De 12 jarige Syrische Abdi is tot over zijn oren verliefd op de 15 jarige Leyli. Wanneer bekend wordt dat Abdi aan het einde van de week naar een ander AZC moet verhuizen begint hij aan een onstuitbare opmars Leyli’s hart voor zich te winnen en te bezegelen met een kus.

‘The purpose of life is to live it, to taste experience to the utmost, to reach out eagerly and without fear for newer and richer experience.’

– Eleanor Roosevelt

A KISS is een grappig, luchtige en avontuurlijke korte film over drie vrienden die samen op een AZC in Nederland wonen. Abdi, een 12 jarige syrische vluchteling wordt verliefd op de 15 jarige Leyli en wil met haar naar de jaarlijkse zomer disco. Alleen heeft Abdi het lef niet om haar te vragen. Wanneer bekend wordt dat Abdi aan het einde van de week moet verhuizen naar een ander asielzoekerscentrum begint hij aan een onstuitbare opmars Leyli’s hart voor zich te winnen en dit te bezegelen met een kus. Wetend dat wanneer hij haar kwijt raakt, hij de rest van zijn leven spijt zal hebben.

A KISS is grotendeels opgenomen op locatie in een asielzoekerscentrum (AZC). De hoofdrollen worden vertolkt door Omar Alwan en Parmis Amini, beide kinderen die zelf ook enige jaren in een AZC hebben doorgebracht. Kortgeleden vluchtte Alwan nog uit Deir ez-Zur, Syrië, een van de gebieden waar de zwaarste gevechten tegen ISIS hebben plaatsgevonden. Met hiernaast gastrollen van o.a. George Tobal (Jungle), Mike Reus (RUNDSKOP) en Bart Klever (Vechtershart).

A KISS is opgezet door Nima Mohaghegh en Saman Amini. Zowel Mohaghegh als Amini zijn zelf eind 1990 als vluchteling naar Nederland gekomen. Ze hebben een groot deel van hun jeugd doorgebracht op verschillende AZCs. Door hun persoonlijke ervaring geeft A Kiss een realistische inkijk hoe het is om in een AZC op te groeien.

Film + Educatie A KISS

A KISS is een korte film van 30 minuten en uitermate geschikt om op school in de klas vertoond te worden. Het educatief materiaal rondom de film dient om een opening te creëren voor het vergaren van kennis. Er worden inzichten gegeven in de situatie van de personages van de film. Bij deze inzichten ligt de nadruk op de overeenkomsten tussen de jonge mensen in A KISS en de jongeren in de klas. A KISS wil begrip creëren en zo een brug slaan tussen asielzoekers en de Europese samenleving.

Door het vertonen van de film ziet het publiek wat zich achter gesloten deuren afspeelt, namelijk: een wereld vol gewone mensen. Mensen die ondanks alle ellende gewoon eenzelfde leven willen leiden als ieder ander. Het moeten leven in een asielzoekerscentrum is natuurlijk verre van ideaal, maar dat is iets waar vrijwel iedereen al weet van heeft. Waar niet veel mensen bij stilstaan is dat het een plek is waar ook vriendschappen gevormd worden, liefdes opbloeien en jongeren volwassen worden. Het is een plek als geen ander.

Doelgroep: 10-15 jaar
Groep 7 en 8 basisonderwijs en klas 1 en 2 voortgezet onderwijs

Kosten

Afname film + lesmateriaal: € 150
Voor eenmalig gebruik met een max van 150 leerlingen. (Voor meer dan 150 leerlingen is de prijs in overleg)

Contactpersoon

Black Sheep Can Fly: Christine de Jager
Mail: christine@blacksheepcanfly.nl

Nominaties en Prijzen

Winnaar “Beste Nederlandse Korte Film” Cinekid Festival, 2018.

Selectie GOUDEN KALF competitie Het Nederlandse Filmfestival, 2018.

Winnaar Publieksprijs “Grown-Ups Award” New York International Children’s Film Festival (NYICFF), 2019.

Winnaar Publieksprijs Festival du Film court en plein air de Grenoble, 2019.

Winnaar Beste Buitenlandse Korte film Satisfied Eye International Festival UK, 2019

“A Kiss played as part of a sold out screening (we had to put in an extra row of seats) and was the only one of our films throughout the festival to get cheers and whoops at its closing credits.  Having watched it in isolation (as a judge) it was so rewarding to hear the peals of laughter of the audience throughout.  And there were definitely a few snobs and sniffles at the closing credits.”

CREDITS

Writer, director, producer Nima Mohaghegh Writer, producer Saman Amini Producer, line producer Christine de Jager Line producer Allen Grygiercz Cinematographer/DP Joris Bulstra Artdirector Jasmijn Huijsmans, Marten Hoekstra Editor Wouter van Luijn Sound editor, sound mixer Michaël Sauvage Sound editor, sound mixer Quincy Vlijtig Composer Zbigniew Wolny Post production supervisor Julia Rombout

CAST

Abdi Omar Alwan Leyli Parmis Amini Father George Tobal Staff member refugee center Mike Reus Friend 1 Walid Taha El Idriss Friend 2 Amine Amajou Sister Sujoud Nasralla Teacher Bram Suijker Girlfriend 1 Irina Yegoia 
Girlfriend 2 Soulaima Rachid Adnan Alex A Mohammed Farmer Bart Klever

A KISS is mede mogelijk gemaakt door AMIF, Fonds voor Cultuur Participatie, Fonds ZOZ, Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting de Vrolijkheid, Nederlands Filmfonds, Nationale Postcodeloterij, Prins Bernard Cultuurfonds en ZonMw.