A Seat at the Table

A Seat at the Table is een pijnlijk, actueel, confronterend en ontroerend verhaal gebaseerd op eigen ervaringen met alledaags racisme en uitsluiting. Ervaringen soms zo absurd dat het lachwekkend is. Wegens groot succes is A Seat at the Table van 2 februari t/m 23 april 2022 terug in de theaters.

A Seat at the Table is een ontroerend, confronterend en humoristisch portret over racisme in ons land. Theatermakers Saman Amini en Nima Mohaghegh maakten A Seat at the Table samen met acteurs en mede-makers Werner Kolf, Yannick Jozefzoon, Ward Kerremans en Arie de Mol. Zij verwerkten hun pijnlijke ervaringen die te maken hebben met racisme in de voorstelling. Ervaringen soms zo absurd, dat het lachwekkend wordt. In 2022 wordt Saman Amini op het toneel vergezeld door een nieuwe cast, bestaande uit actrice Quiah Shilue en acteurs Alwin Pulinckx en Anton de Bies.

“De kracht van deze voorstelling zit niet alleen in de confronterende verhalen, maar ook in de beeldende details, de veelheid van overwegingen en emoties, de rauwe liedjes van Amini en het gloedvolle, uitstekende acteren.” NRC ★★★★★

“Buig of breek je, als de emmer met druppelsgewijze opmerkingen overloopt?” ★★★★ Volkskrant

Zaterdag 30 maart 2019 heeft A Seat at the Table in een uitverkochte zaal van 750 man een prachtige première beleefd. Met gasten als de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven en de burgermeester van Amsterdam, Femke Halsema.

A Seat at the Table is van 2 februari t/m 13 april 2022 opnieuw in de theaters te zien!

Nominaties & Prijzen

A Seat at the Table is door het Theaterfestival uitgeroepen tot eén van de vijf beste grote zaal producties van 2019, genomineerd voor de BNG bankprijs en bekroond met de Toneelschrijfprijs voor beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen.

Recensies

★★★★★ NRC
A Seat at the Table geeft de toeschouwer, die veelal wit is, een boel om nog lang over na te denken. De kracht van deze voorstelling zit niet alleen in de confronterende verhalen, maar ook in de beeldende details, de veelheid van overwegingen en emoties, de rauwe liedjes van Amini en het gloedvolle, uitstekende acteren. A Seat at the Table is de voorstelling die je moet zien op Oerol. En anders een andere keer, ergens anders op een festival of in een theater.”

★★★★ de Volkskrant
“Amini speelt losjes, energiek en soepel onthutsende scenes. Buig of breek je, als de emmer met druppelsgewijze opmerkingen overloopt?”

★★★★ Scenes
“Komische, confronterende voorstelling over stil racisme is een heikel onderwerp. Mensen zonder blanke huidskleur hebben er dagelijks last van. Hoe dat voelt, maakt A Seat at the Table op indringende wijze duidelijk. Bij producent Likeminds maakte Saman Amini hiermee zijn tweede eigen voorstelling , omringd door zeer talentvolle acteurs.”

★★★★ 1e rang
“Tussen de teksten door speelt en zingt Amini een aantal mooie, duidelijk uit het hart gezongen nummers. De voorstelling is niet zwaar, mede door de losse stijl van spelen en de oprechtheid waarmee de acteurs spelen, de humor en het ontbreken van de vierde wand door de interactie met het publiek, maar zorgt in al haar subtiliteit er wel juist voor dat je je bewuster bent van (de impact van) die vele haast onzichtbare, ‘normale’ rascistische opmerkingen in het dagelijks leven..”

Parool ‘Urgent en belangrijk theater over alledaags racisme’
De spelers maken theater op zijn krachtigst en kwetsbaarst: als gedeelde ruimte om hun eigen en elkaars pijn te onderzoeken, woede te kanaliseren, angsten uit te spreken en voorstellen te doen. Het publiek wordt opgehitst en weer snoeihard op haar plek gezet. Het levert uiterst urgent en belangrijk theater op. In korte, door elkaar gesneden scènes tonen Saman Amini, Leandro Ceder, Anton de Bies en Ward Kerremans – die laatste als enige witte speler – hoe ze hun hele leven al met racisme, vooroordelen en uitsluiting geconfronteerd worden. Dat doen ze met de nodige (wrange) humor, maar zonder te ridiculiseren: sommige dingen zijn pijnlijk, en woede mag bestaan.

De Groene Amsterdammer ‘Over je bol geaaid’
Amini weet een effectieve balans te treffen tussen lichtere passages waarin de spelers (Ceder, Kerremans, Amini en Anton de Bies) met veel energie de verschillende kanten van het thema belichten en scènes waarin de pijn en woede achter de anekdotes de ruimte wordt gegeven. De oprechte collectieve zoektocht naar oplossingen in combinatie met de zwart komische opsomming van racistische incidenten geeft A Seat at the Table het karakter van een happening, een soort non-religieuze dienst, een racisme-exorcisme. A Seat at the Table neemt het publiek moeiteloos mee in een complex onderwerp maar verraadt de ernst van het thema nooit.

Boekingen

Voor boeking van deze voorstelling kunt u een aanvraag mailen naar: christine@blacksheepcanfly.nl

Credits

Concept Saman Amini en Nima Mohagegh Tekst Saman Amini en Nima Mohaghegh i.s.m. Ward Kerremans, Yannick Jozefzoon en Werner Kolf Regie en muziek Saman Amini Eindregie Abdel Daoudi Spel Saman Amini, Anton de Bies, Quiah Shilue en Alwin Pulinckx Dramaturgie Nima Mohaghegh Scenografie en licht Alaa Minawi Kostuums Dymph Boss en Regina Rorije Techniek Oscar Cheizoo en Twan Mensen Productie Esmee Verschuur Uitvoerend producent Daniëlle Kersten Marketing Priscilla Vaas Grafisch ontwerp Tom Jager Fotografie campagnebeeld Studio Zakmes Zakelijke leiding Christine de Jager Boekingen Senf Theaterpartners Producent Black Sheep Can Fly in coproductie met Het Nationale Theater en Likeminds Met steun van Fonds21, Fonds Podium Kunsten, Bankgiro Loterij Fonds

Speellijst 2022

02/02/2022
20:00 uur
DeLaMar West Amsterdam
03/02/2022
20:00 uur
DeLaMar West Amsterdam
05/02/2022
20:00 uur
Internationaal Theater Amsterdam Amsterdam
10/02/2022
20:00 uur
Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
19/02/2022
20:00 uur
LUX Nijmegen
20/02/2022
16:00 uur
LUX Nijmegen
23/02/2022
20:15 uur
Theater aan het Spui Den Haag
25/02/2022
20:15 uur
Theater Zuidplein Rotterdam
02/03/2022
20:15 uur
Schouwburg Ogterop Meppel
04/03/2022
20:15 uur
Theater de Veste Delft