In het Hol van de Leeuw

Een confronterende muziektheatervoorstelling over hokjesgeest en de verwachtingen tussen vaders en zoons, verpakt in rauwe rapteksten, gevoelvolle liedjes en persoonlijke anekdotes.

“HET EERSTE LABEL DAT JE KRIJGT, IEDEREEN IN DEZE RUIMTE, IS IN DE BEGINFASE VAN JE MOEDERS ZWANGERSCHAP. IEDEREEN WIL MAAR ÉÉN DING WETEN. IS HET EEN JONGEN OF IS HET MEISJE? EN HET ANTWOORD OP DIE VRAAG HEEFT CONSEQUENTIES VOOR DE REST VAN JE LEVEN. HET BEPAALT OF JE MET EEN VRACHTWAGEN OF EEN BARBIE SPEELT. OF JE OP DE MIDDELBARE SCHOOL OP VOETBAL GAAT OF OP DANSEN. OF JE ARTS WORDT OF EEN VERPLEEGSTER.”

In een gevangeniscel zit een intelligente jonge jongen, in gevecht met zichzelf. Getekend door de spreekwoordelijke hokjes waarin zijn omgeving hem plaatste, zoekt hij naar manieren om te ontsnappen aan zichzelf. Na een confrontatie met zijn vader escaleert de boel en wordt hij in de isoleercel geplaatst. In de nachtelijke uren lijkt de ronde, gele streep licht van de straatlantaarn naast zijn raam hem te ondervragen. De tl-balken in de bezoekersruimte jagen hem op. Zijn herinneringen aan die noodlottige nacht knipperen aan en uit als rode spots in zijn hoofd. Hoe is het gekomen dat zijn leven deze koers heeft genomen? Wiens schuld is het? Waarom is zijn vader er niet voor hem? Vragen die hij liever onbeantwoord laat.

Amini en Mohaghegh zetten met In het Hol van de Leeuw op unieke wijze hun film, theater en maatschappelijke achtergrond in om jonge mensen bewust te maken van hun eigen labels en de kracht om deze labels te veranderen. De makers laten zich inspireren door research en inspiratiebronnen zoals het Rosenthal-effect (de psychologische invloed van verwachtingen op leerlingen) en de labeling theorie over de invloed van reactie versus handeling.

“DE GEEST IS EEN FORMIDABELE GEVANGENIS WAARUIT WE ONS ALLEEN ZELF KUNNEN BEVRIJDEN.”

Nominaties & prijzen

In het Hol van de Leeuw is uitgeroepen tot beste voorstelling van het jaar 2019 door de wijkjury in Utrecht: “De wijkjury Utrecht zag de voorstelling In het Hol van de Leeuw en werd in beweging gebracht door de explosieve voorstelling waar het maatschappelijke, het theatrale en het persoonlijke samensmolt in een mix van theater, spoken word en zang.

Na het zien van deze voorstelling was het me duidelijk dat ik hier nogmaals naar toe moest samen met mijn dochter. Zij moet weten dat ze haar eigen keuzes mag maken en ik hierin slechts een adviserende rol mag vervullen. Ik maak mij er soms schuldig aan mijn keuzes op haar te willen leggen. Deze voorstelling hield mij een spiegel voor en deed mij beseffen niet te willen zijn als de vader in deze voorstelling.”

Recensies

★★★★ Dagblad van het Noorden
“Scherpe, komische en ontroerende aanval op de hokjesgeest.”
– Eric Nederkoorn

Theaterkrant
“De boodschap van deze grappige, ontroerende en hier en daar scherpe voorstelling is helder: je bent het gelukkigst als je gewoon jezelf kan zijn”
– Mieke Zijlmans

CREDITS

Regie Nima Mohaghegh en Saman Amini Tekst Nima Mohaghegh en Saman Amini, i.s.m. de spelers Tekstbijdrage Leovegildo Vieira Spel Yannick Jozefzoon, Sahand Sahebdivani, Leandro Ceder, Steven Ivo Muziek Rui Reis Maia, Saman Amini, Steven Ivo Scenografie Alaa Minawi Illustratie Taciser Sevinc Kostuums Carmen Schabracq Techniek Edwin Mol (geluid) en Twan Mensen (licht) Artistiek advies Hildegard Draaijer en Victor Mentink (DOX) Zakelijke leiding Christine de Jager en Paul Dijkema

In het hol van de leeuw is een coproductie van BLACK SHEEP CAN FLY en DOX.

In het Hol van de Leeuw is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21 en het Fonds voor Cultuur Participatie.

Speellijst 2018

03/10/2018
20:00 uur
Theater Kikker (Tryout) Utrecht
04/10/2018
20:00 uur
Theater Kikker (Tryout) Utrecht
05/10/2018
20:00 uur
Theater Kikker (Première) Utrecht
06/10/2018
20:00 uur
Theater Kikker Utrecht
10/10/2018
19:30 uur
Theater de Krakeling Amsterdam
11/10/2018
19:30 uur
Theater de Krakeling Amsterdam
18/10/2018
19:30 uur
Toneelschuur Haarlem
31/10/2018
20:00 uur
Theater Zuidplein Rotterdam
01/11/2018
19:30 uur
Chassétheater Breda
06/11/2018
20:30 uur
Parktheater Eindhoven