Onvoorspelbaar Verleden

Na succesvolle voorstellingen zoals A Seat At The Table en Samenloop van Omstandigheden komt Black Sheep Can Fly nu met Onvoorspelbaar Verleden, een muzikale voorstelling van theatermakers Saman Amini en Nima Mohaghegh i.s.m Arie de Mol. Een tragikomedie over het vergaan door pijn uit het verleden en in hoeverre je als mens een keuze hebt je daarvan te bevrijden. Vanwege de coronamaatregelen zijn de premiere en tournee uitgesteld en staan nu gepland voor het najaar van 2022.

Dit verhaal draait om Amir, ooit een straatschoffie, nu een talentvolle en gerespecteerde zanger aan het toppunt van zijn carrière. Ondanks al het succes is Amir verre van gelukkig. Hij is depressief, drinkt alsof er geen morgen meer is en raakt steeds verder verwijderd van alles wat hem lief is in het leven. Na een mislukt optreden stort zijn wereld in elkaar. Zijn fans en zijn beste vriend keren zich tegen hem. Die avond drinkt Amir als nooit tevoren en belandt in een zwart gat. Als hij weer bijkomt, is hij op het strand van Baarzagh, het station tussen aarde en hel. Amir komt in een hallucinante nachttocht terecht waar hij via donkere krochten en diepe dalen zijn weg naar huis probeert terug te vinden.

Saman Amini’s kracht ligt in de gezongen vertelling. Hij verleidt je nu eens met een bitterzoete blues, dan weer slaat hij je om de oren met scherpe raps, melancholisch en betoverend. Ook in deze voorstelling gaan theatrale scenes en sterk persoonlijke liedjes moeiteloos in elkaar over. En zoals altijd weet Amini humor constant af te wisselen met scherpe inzichten.

Saman Amini: “Zo veel van onze beweegredenen in het heden zijn gebaseerd op littekens uit het verleden. Het durven inzien en veranderen van disfunctionele gedragspatronen bij onszelf ondersteunt de verbinding met de ander. En de verbinding met de ander is de essentie van ons bestaan. Verbinding met onze families, vrienden en de samenleving waarin wij leven.

Interviews

Den Haag Centraal 17 september 2020 Door: Eric Korsten

“Maar dit gaat over een verlaten jongen uit een achterstandswijk, niet over mij – al zit er in elke scène ook steeds iets herkenbaars vanwege mijn achtergrond als vluchteling uit Iran. Voor mij is dit een ode aan jongens van de bodem.”

NRC 25 september 2020 Door: Sander Janssens

“Er is niets enger dan stilstaan en kijken naar alle ellende die je hebt meegemaakt in je leven, maar wat je ervoor terugkrijgt is immens. […] Je weet pas wie je bent als je weet waar je vandaan komt, wat je littekens zijn, wat je komt doen en waar je heen wilt tegelijk.”

NPO radio 1 Kunststof. 6 oktober 2020 Elisabeth van Nimwegen interviewt Saman.

“Succes haalt niet de pijn weg.” De hele uitzending is hier terug te luisteren.

FunX Latin – Podcast #58 van Q-Bah en Mickster.

Saman Amini over zijn carriere als acteur, theatermaker, zanger, schrijver “Ik moest het maken, dat ik zou falen was geen optie” De podcast is via de volgende link te beluisteren.

Tournee Onvoorspelbaar Verleden uitgesteld

Vanwege de coronamaatregelen zijn de premiere en tournee uitgesteld en staan nu gepland voor het najaar van 2022.

CREDITS

Concept Saman Amini, Nima Mohaghegh Tekst Saman Amini en Nima Mohaghegh i.s.m. Arie de Mol Tekstuele bijdrage Vincent van der Valk Regie, muziek Saman Amini Eindregie, dramaturgie Nima Mohaghegh Spel Saman Amini en Arie de Mol Muzikaal leider, muzikant Martin Verheesen
Coach Thibaud Delpeut Scenografie, licht Alaa Minawi Ontwerp animaties, grafische vormgeving Tom Jager Animaties, visuele effecten Huig van den Hoofdakker Elektronische arrangementen Rui Reis Maia Hoofd techniek Oscar Cheizoo Techniek, AV Mike van de Sande Productie Black Sheep Can fly / Esmee Verschuur Marketing Dieke van der Spek i.s.m. Theater Utrecht Zakelijke leiding Christine de Jager Boekingen Alles voor de Kunsten
Scenefotografie Bas de Brouwer
Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Fonds21

Een productie van Black Sheep Can Fly in coproductie met Theater Utrecht

Speellijst 2020

23/09/2020
20:15 uur
Het Nationale Theater Den Haag
24/09/2020
20:15 uur
Het Nationale Theater Den Haag
29/09/2020
20:30 uur
DeLaMar Theater Amsterdam
30/09/2020
20:30 uur
DeLaMar Theater Amsterdam
07/10/2020
20:30 uur
DeLaMar Theater Amsterdam
08/10/2020
20:30 uur
DeLaMar Theater Amsterdam
13/10/2020
20:30 uur
De Nieuwe Vorst Tilburg
14/10/2020
20:00 uur
Zuidplein Rotterdam
15/10/2020
20:00 uur
Parktheater Eindhoven Eindhoven
16/10/2020
20:15 uur
De Meervaart Amsterdam