Samenloop van Omstandigheden

In Samenloop van Omstandigheden vertelt, zingt en rapt Amini over zijn jeugd, de liefde en alles wat nodig is om overeind te blijven als er niks meer overeind staat.

In de zomer van 2016 was Saman Amini te zien op reizend festival De Parade met een autobiografische liedjesvoorstelling met live band, anekdotes en projecties. Samenloop van Omstandigheden is in 2017 voor de theaters uitgebreid tot een avondvullende voorstelling en heeft na een succesvol landelijk tournee afgesloten op het Oerolfestival.

Samenloop van Omstandigheden biedt perspectief op de wereld vanaf ‘de andere kant van het hek’. Amini vertelt, zingt en rapt over zijn jeugd vanuit het perspectief van een jongen die beide kanten van het hek als zijn broekzak kent. Hij verteld over hoop en armoede, strijdlust en onrecht, veerkracht en ongelijkheid.

‘Maar ‘vrijheid heeft zijn motherfucking prijs’

Met zijn indringende, menselijke vragen komt Amini dicht bij de toeschouwer. De voorstelling heeft een ondertoon van berusting en kalme vastbeslotenheid. Amini viert het (over) leven en spreekt alle zintuigen aan om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Multimedia

De voorstelling wordt verrijkt door inzet van projecties en het samenkomen van
videokunst en decor. Animaties versmelten in het spel, door soms bijna als
tegenspeler te fungeren. De begeleidende muzikanten – een bassist, drummer en
toetsenist – zijn organisch geïntegreerd in het verhaal en de beelden. Amini’s kracht ligt in de gezongen vertelling. Hij verleidt je nu eens met een bitterzoete blues, dan weer slaat hij je om de oren met scherpe raps, schurend en pijnlijk. Deze hebben een uniek karakter door de melodieuze uitvoering, die doet denken aan Perzische zang.

Youp van ‘t Hek

Saman Amini is als jonge jongen uit Iran gevlucht en staat nu op de Nederlandse podia met zijn wonderschone Samenloop van omstandigheden, werkelijk een dijk van een solovoorstelling. Ik was gewaarschuwd toen ik naar het Amsterdamse Bellevue toog. Diverse critici hadden zeer lovend geschreven over zijn pareltje op het reizende theaterfestival De Parade. Ook vrienden van mij hadden hem genoemd als het beste wat ze daar in jaren gezien hadden. Hij maakte het volkomen waar. Toptheater. Aangrijpend door zijn vorm, sprookjesachtig ook, maar vooral inhoudelijk zo sterk. Het gaat ergens over. Een jongen in de wereld. De huidige wereld van 2018. De wereld die van ons allemaal is. Ook van de vluchtelingen. Misschien wel: juist van de vluchtelingen. Aan welke kant van het hek sta je? Saman legt het duidelijk uit, maar laat ook zoveel te denken over. Hij praat, fluistert, lacht, huilt, rapt, zingt tussen een paar simpele decorstukken (een stoel en een bed) tegen een achtergrond van prachtige projecties en live begeleid door drie geweldige muzikanten. Een vol uur neemt hij je mee naar zijn wereld, waarin je je werkelijk geen seconde verveelt. Hij deelt een dreun uit. Hij vraagt geen begrip voor de vluchtelingen, maar krijgt het wel. Omdat hij weet waarover hij praat. Terug in de tram dacht ik: deze gozer met dat godvergeten talent is pas 28 en als wij geluk hebben gaan we nog zoveel van hem zien en horen. Nu reist hij met deze voorstelling langs de kleine zalen en als je de kans krijgt, moet je gaan kijken. Tot en met 15 juni toert hij rond. Eindigend op Oerol. Misschien ga ik nog wel een keer. Misschien? Zeker!

Samenloop van Omstandigheden is te zien geweest op De Parade 2016 en in de theaters & Oerol festival van 6 april t/m 24 juni 2017

Nominaties & prijzen

Hein Janssen & de Volkskrant heeft Samenloop van Omstandigheden een tweede plaats geven in hun jaarlijkse top tien van mooiste voorstellingen 2017.
“Een half uurtje theater dat alles en iedereen door elkaar schudde”

Recensies

★★★★★ Dagblad van het Noorden

★★★★ Scenes
“Op slimme wijze heeft Amini zijn thema’s universeel verpakt in een programma dat dus zo veel meer is dan weer een voorstelling over vluchtelingenproblematiek. Armoede, vrijheid, de relatie met zijn ouders en dankbaarheid zijn de belangrijkste onderwerpen in het prachtige Samenloop van omstandigheden dat Amini vorig jaar op de Parade speelde en waarmee hij nu op tournee is langs theaters.”

★★★★ De Volkskrant
“Indringend, maar steeds ook met humor, met liveband en mooie projecties.”
– Karin Veraart

★★★★ Theaterkrant
Amini is een overrompelende podium persoonlijkheid die iedereen inpakt met zijn aanstekelijke glimlach en zijn futuristisch-melodieuze muziek
– Elisabeth Oosterling

NCR Handelsblad
“De rijke symboliek en aangrijpende inhoud maken van Samenloop van omstandigheden een van de beste voorstelling die de afgelopen jaren op de Parade te zien zijn geweest.”
– Ron Rijghard

Credits

Concept, spel, muziek Saman Amini Tekst Saman Amini en Nima Mohaghegh Regie Nima Mohagheg, Saman Amini Muziekaal leider, muziek, basgitaar Martin Verheesen Toetsen Chelsea Laverne Drums Jelle Huiberts of Viktor van Woudenberg Elektronische arrangementen Rui Reis Maia Licht en vormgeving Alaa Minawi Dramaturgie Nima Mohaghegh Animaties en visual effects Huig van de Hoofdakker Kostuums Dymph Boss Hoofd techniek zalentournee Natasja Giebels Assistent techniek zalentournee Lucy Barker Techniek Oerol Edwin Mol, Sjef van de Ven Productie Christine de Jager Publiciteit Helena Naeff Stage Gijs Savelkoul Zakelijke Leiding Christine de Jager, Lisa van Woersem Verkoop Theaterzaken Via Rudolphi, Maarten van der Cammen Producent Black Sheep Can Fly & Paradiso Melkweg Productiehuis

Samenloop van Omstandigheden is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds 21.

Boekingen

Voor boeking van deze voorstelling kunt u een aanvraag mailen naar: christine@blacksheepcanfly.nl

Deze voorstelling is tevens te boeken in een verkorte versie van 30 minuten met Saman Amini + muzikant.

Speellijst 2018

06/04/2018
20:00 uur
Theater Zuidplein (Tryout) Rotterdam
07/04/2018
20:30 uur
Podium Hoge Woerd (Tryout) De Meern
11/04/2018
20:30 uur
Theater Bellevue (Tryout) Amsterdam
12/04/2018
20:30 uur
Theater Bellevue (Tryout) Amsterdam
13/04/2018
20:30 uur
Theater Bellevue (Première) Amsterdam
14/04/2018
20:00 uur
Isala Theater Capelle a/d Ijssel
17/04/2018
20:00 uur
Toneelschuur Haarlem
18/04/2018
20:30 uur
Wilminktheater Enschede
19/04/2018
20:00 uur
Schouwburg het Park Hoorn
20/04/2018
20:30 uur
Theater de Fransche School Culemborg