Writersroom

In Writersroom werken een groep schrijvers en dramaturg gezamenlijk onder leiding van Nima Mohaghegh, artistiek directeur van Black Sheep Can Fly, aan een nieuwe toneeltekst. De afgelopen maanden schreven zij MIRZA & NASRIN, over een jong koppel in Iran ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de presentaties in Het Nationale Theater en Theater Bellevue hoor je deze tekst voor het eerst, gelezen door acteurs van HNT. Dit script vormt de basis voor een toekomstige voorstelling van Black Sheep Can Fly.

MIRZA & NASRIN

Iran, 1941. In Iran worden tijdens de Tweede Wereldoorlog machtsspelletjes gepleegd. Van de wankele politieke structuren in het land wordt gebruik gemaakt door de Sovjet-Unie en Groot-Brittannië, die het land bezetten en alle macht naar zich toetrekken. De Iraniërs lijden zwaar – niet alleen doordat hun vrijheid wordt afgenomen en hun trots is gekrenkt, maar ook door voedseltekorten en een epidemie die miljoenen het leven kosten. In dit turbulente landschap maken we kennis met Mirza en Nasrin, een jong koppel die een leven proberen te bouwen terwijl hun prille liefde steeds verder onder de druk komt te staan. MIRZA & NASRIN is een stuk over woede en hoop, over onderdrukking en strijdlust, over lijdzaamheid en verzet.

Writersroom

Met Writersroom onderzoekt Black Sheep Can Fly hoe schrijvers in het creatieproces van een voorstelling een stevigere positie kunnen krijgen. En kiest daarbij voor een collectieve aanpak waarin een doorlopende uitwisseling van ideeën en perspectieven centraal staat, en meerstemmigheid in een schrijfproces kan leiden tot een gelaagd en complex eindresultaat.

Mohaghegh: “Voor mij is tekst het fundament van elke productie. Alle andere elementen zoals regie, decor, licht, muziek en performance bloeien voort en rusten op dit fundament. Hoe steviger het fundament staat hoe beter de andere elementen tot hun recht komen. Maar het tegengestelde is even waar. Een zwak fundament leidt tot een wankel bouwsel met een gemis aan zeggingskracht en impact dat uiteindelijk in elkaar zakt.”

Speeldata

24 september, 20:30 uur, Het Nationale Theater, Den Haag – koop kaarten
26 september, 16:00 uur, Theater Bellevue, Amsterdam – koop kaarten

Credits

Hoofdschrijver Nima Mohaghegh Schrijvers Nima Mohaghegh, Saman Amini i.s.m. Rob de Graaf Acteurs Saman Amini, Rick Paul van Mulligen (Amsterdam), Mark Rietman (Den Haag) en Hein van der Heijden (Amsterdam en Den Haag), June Yanez (Amsterdam), Marie-Mae van Zuilen (Amsterdam en Den Haag), Lina Heijmans (Den Haag) e.a. Dramaturg Karim Ameur Zelfstandigeschrijfstage Shabnam Baqhiri Research Nima Mohaghegh, Arash Ghajarjazi Acteurs lezing Het Nationale Theater Productie Emma van Zandvoort Marketing Dieke van der Spek Zakelijke Leiding Christine de Jager Met dank aan Don Duyns en Thomas de Neve Een productie van Black Sheep Can Fly i.s.m. Het Nationale Theater Ondersteund door Fonds Podiumkunsten, De Versterking en Stichting Zabawas

Speellijst

24/09/2021
20:00 uur
Het Nationale Theater Den Haag