‘Volgens mij ben ik een Jood’ van Soufiane Moussouli in de media

De voorstelling Volgens mij ben ik een Jood is het eindresultaat van een ontwikkelingstraject dat Soufiane Moussouli bij Black Sheep Can Fly volgde. Soufiane wist onder professionele begeleiding de sprong van storytelling naar theater te maken. Op 22 oktober ging de voorstelling Volgens mij ben ik een Jood in premiere in Podium Mozaïek. In de Volkskrant en de Theaterkrant zijn mooie recensies verschenen.

de Volkskrant ★★★ Een aanstekelijk coming-of-ageverhaal tegen een pijnlijk actueel decor. Herien Wensink 26 oktober 2020.

“Het leukst is Soufiane Moussouli als Brahim zelf: een hartver­overend zachtmoedige macho.”

“Soepel schakelt Moussouli in korte, geestige scènes van Amsterdam via Tanger naar Tel Aviv, terwijl hij ondertussen met een paar snelle streken een keur aan kleurrijke personages neerzet. Het leukst is de acteur als Brahim zelf: gespeeld stoer maar vol zelfspot, een hartveroverend zachtmoedige macho.”

“In de dienstbare regie van Ada Ozdogan leert Brahim zichzelf steeds beter begrijpen, en zo lukt het hem uiteindelijk om zijn ondoordachte afkeer te ontstijgen. Het maakt Volgens mij ben ik een Jood een aanstekelijk coming-of-ageverhaal tegen een pijnlijk actueel decor.”

de Volkskrant recensie

De Theaterkrant ‘Amicale Monoloog over religieus oerconflict’ Annette Embrechts 23 oktober 2020

“Moeiteloos neemt hij zijn publiek mee in de verbeelding van zijn graafwerk naar het waarom van de haat tussen Joden en moslims.“

“In een ontwikkeltraject onder de vlag van Black Sheep Can Fly (de club van theatermaker Saman Amini, Nima Mohaghegh & Christine de Jager) heeft Moussouli met schrijfster Maaike Bergstra en regisseur Ada Ozdogan een innemende en toegankelijke monoloog gemaakt als een soort DNA-test van de Marokkaanse wortels van een jonge Ajax-fan.”

“Volgens mij ben ik een Jood zou daarom ook een aansprekende jongerenvoorstelling kunnen zijn, bijvoorbeeld voor educatie op middelbare scholen. De verliefde dromen, puberale grappen en impulsieve acties krijgen bij Moussouli een sympathieke lading die moeilijk te weerstaan is.”

Theaterkrant recensie

Lees hier meer over de voorstelling Volgens mij ben ik een Jood